Teatrul Masca ne invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „SUMMIT” de Florin Fieroiu. Avanpremiera are loc sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19.00, iar premiera duminică, 26 noiembrie, de la ora 19.00.

 SUMMIT”  reprezintă o explorare teatrală și coregrafică a principiilor și esteticii mișcării dadaiste, curent artistic revoluționar apărut la începutul secolului al XX- lea, care l-a avut în centrul său energetic și conceptual pe Tristan Tzara, alături de Hugo Ball, Francis Picabia, Marcel Janko, Andre Breton și alți artiști remarcabili ai vremii.

Ca reacție la dezbaterile artistice contemporane și crizele lumii în care trăim, spectacolul își propune să readucă în atenția publicului spiritul unei generații revoluționare, curiozitățile și fricile lor, revolta, nihilismul și totodată curajul de a se opune trecutului fără nici un fel de milă față de valorile acestuia.

Articulat în jurul ideilor originale regăsite în lucrarea lui Tristan Tzara, „Sept manifestes Dada”, publicată la Paris în 1924, procesul de lucru  urmărește descoperirea unui spațiu artistic ieșit din tipare, a unui cadru dedicat spargerii convențiilor scenice și căutării dincolo de logică.

Iorgu Ianuși:


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conceptul, scenariul și regia spectacolului sunt semnate de Florin Fieroiu. Muzica este compusă de Vlaicu Golcea. Cristina Milea a realizat costumele și decorul alături de Cosmina Croitoru, asistentă de scenografie.

 „În plan ultra-subiectiv – privesc această producție ca pe o punte absolut necesară între mainstream-ul teatral al secolului trecut și o nouă plajă de problematizări ale societății în care trăim – ale căror chestionări reprezintă singura „validare” a unui spectacol contemporan nou.” Vlaicu Golcea, compozitor

Proiectul reprezintă totodată o (re)întâlnire importantă între trupa Teatrului Masca, cu peste 30 de ani de experiență în teatrul gestual și imaginarul special al lui Florin Fieroiu.

„Gesturile și ticurile la puterea a șaptea, anti-muzica, fuga cu spatele, anarhia scenică, anti-logica, dramaturgia aleatorie, declamația care se sparge de zidul spectatorilor uluiți nu ne vor pune nici o problemă estetică pentru că Dada ne-a oferit un context perfect de explorare și valorificare a acestor idei.” Florin Fieroiu, regizorul spectacolului

Din distribuția spectacolului fac parte: Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Dora Iftode, Alina Crăiță, Valentin Mihalache, Laura Dumitrașcu-Duică și Mădălin Mladinovici.

Stagiunea 2023-2024, cu motto-ul „Să vorbim pe bune despre noi”, include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Foto: Spectacolul „Summit”, Florin Stănescu / Teatrul Masca.