Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online, v-am ținut la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

La finalul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, ministrul Afacerilor Interne a anunțat că, începând de vineri, România intră în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile.

Portul măștii de protecție facială devine obligatoriu în spațiile închise.

Au ajuns la final cele două luni de stare de urgență, măsură instituită de șeful statului în contextul epidemiei.

Klaus Iohannis a îndemnat populația la vigilență.

Anterior, preşedintele a atras atenția că epidemia nu se va încheia odată cu încetarea stării de urgenţă. Klaus Iohannis a ținut să precizeze că, în situția în care epidemia scapă de sub control, nu va ezita să reinstituie starea de urgență.

Premierul a subliniat, la rândul său, că riscul de infectare cu noul coronavirus va crește odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență. Potrivit lui Ludovic Orban, de acum înainte. responsabilitatea va aparține, în mai mare măsură, cetățenilor.

Partidul Social Democrat consideră că șeful statului paseze responsabilitățile pentru probleme din sistemul sanitar.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat 17 noi decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2. Bilanțul cazurilor mortale a urcat la 1.053 în România.

Patriarhia a transmis noile reguli privind accesul credincioșilor în biserici, în cimitire și participarea acestora la slujbe.

Vârstnicii sunt rugați să nu vină la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând distanța de doi metri. De asemenea, s-a stabilit că la slujba de cununie și la cea de botez pot participa maximum 16 persoane, regulă care se va aplica și în cazul înmormântărilor.

Oficialii BOR recomandă evitarea atingerii sau sărutarea icoanelor, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.

Referitor la redeschiderea cimitirelor, oamenii trebuie să respecte regulile de distanțare de doi metri, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că va fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor, adică până pe 12 iunie. În cadrul companiilor cu peste 50 de angajați, vor trebui să existe programe individualizate de muncă pentru fiecare angajat.

Guvernul a decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie și, în paralel, măsuri de suportare a unei plăți din salariu.

Totodată, consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriu vor fi posibile în continuare de la distanță.

Spitalul din orașul nemțean Roman a devenit focar de COVID-19. În secția de Psihiatrie a unității, au fost confirmate până acum 27 de infecții, majoritatea la pacienți.

Judeţul Brăila nu a înregistrat, în ultime cinci zile, vreun caz de infectare cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, formă agresivă de pneumonie. Ultimii pacienţi contaminaţi cu noul tip de coronavirus fiind declaraţi vindecaţi şi externaţi la data 9 mai.

Toate cele nouă filtre de pe inelul de închidere a judeţului şi cele cinci instituite pe inelul de izolare de pe drumurile judeţene şi drumurile comunale au fost ridicate, după decizia de încetare a carantinei pentru municipiul reşedinţă de judeţ şi cele opt localităţi limitrofe, au anunţat, joi, reprezentanţii Prefecturii Suceava.

Un raport al echipei militare care a preluat conducerea Spitalului Județean Suceava arată că structuri ale unității funcționau la capacitate de avarie, iar conducerea nu mai era eficientă. Totodată, raportul mai subliniază că protecția personalului medical era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată.

De vineri, teoretic, se redeschid muzeele. Totuși, nu toate sunt pregătite să primească vizitatori.

Refugiile montane, posturile sezoniere și bazele Salvamont vor fi dotate cu dezinfectant.

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, că biletele cumpărate pentru spectacolele anulate din cauza situației epidemiologice vor putea fi refolosite pentru a viziona aceeași reprezentație, a cărei dată va fi reprogramată.

Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale care urmau să fie susținute se elevi în cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu certificate de competențe.

Dinamo este gata să reia antrenamentele. Vineri, vor fi testați toţi fotbaliștii.

O criză a afecţiunilor psihologice este în creştere în contextul pandemiei, ținând cont că milioane de oameni sunt îngrijoraţi pentru propria sănătate şi sunt forţaţi să se stea cât mai mult timp în case, au avertizat experţii ai Oganizației Națiunilor Unite.

Bilanţul deceselor legate de noul coronavirus a depăşit pragul de 300.000, potrivit datelor furnizate de Universitatea americană John Hopkins. La nivel global, peste 4,4 milioane de persoane au fost infectate.

Un vaccin împotriva coronavirusului este posibil cel mai devreme peste un an, spune Marco Cavaleri, șeful departamentului pentru vaccinuri al Agenției Europene a Medicamentului.

Autoritățile sanitare braziliene au raportat 11.385 de noi infecții cu SARS-COV-2, coronavirusul care provoacă o formă agresivă de pneumonie (COVID-19). Cu un total de 188.974 de cazuri, statul sud-american devine a 6-a cea mai afectată națiune de actuala pandemie. Alte 749 de decese completează bilanțul total de 13.149 în Brazilia.

Rusia a înregistrat alte 93 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul a urcat la 2.305 de cazuri mortale.

Sezonul de spectacole estivale de la Hollywood Bowl, celebru amfiteatru din Los Angeles, a fost anulat pentru prima dată de la inaugurarea sa, în 1922.

  • Jurnal online realizat, pe perioada stării de urgență, de Andrei Paleu