Ministrul Sănătății a declarat, joi, că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei de nou coronavirus.

Autoritățile mizează pe faptul că, după data de 15 mai, cetățenii vor continua să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, în ciuda unei relaxări parțiale a restricțiilor.

”Suntem pe un platou. Este un ritm care se menține de o săptămână.  Urmărim numărul de cazuri noi, mai ales prin prisma evenimentelor dintre 1 și 3 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, după 15 mai, nu se va mai prelungi starea de urgență. Mizăm foarte mult pe o stare administrativă – stare de alertă sau un ordin al ministrului Sănătății de risc epidemic crescut, prin care să putem păstra niște restricții. Păstrând aceste restricții, putem controla o relaxare, pe care putem să o inițiem după 15 mai, cu măsuri minime la început, dar cu evaluare la 15 zile, cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. Mizăm, în continuare, pe aceeași respectare a distanțării sociale, dar mai ales a regulilor de igienă. Încă nu am ajuns la vârf”, a susținut Nelu Tătaru la B1 TV.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nelu Tătaru susține că 87% dintre persoanele decedate săptămâna trecută în România aveau şi alte boli, iar în celelalte cazuri fiind vorba de pacienţi care au suferit insuficienţă multiplă de organe.

Ministrul a precizat că, la momentul actual, România a depășit criza medicamentelor și a materialelor sanitare necesare.

”Suntem pe un palier în care avem pe o lună, două materialele necesare. Chiar avem și în depozite în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul a precizat că etapa transmiterii comunitare a fost depășită, însă la nivel național există în continuare mai multe focare de COVID-19.

”Noi trebuie să urmărim acele focare care se nasc în acest moment. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate, avem focare în căminele de bătrâni, în căminele de asistați neuropsihic, la personalul care îi îngrijește pe cei din aceste cămine și la personalul medical. Aici, trebuie să venim cu niște reguli de precauție. Nu mai avem acel aflux de pacieți care umplu unitățile de primiri urgențe”, a explicat Tătaru, precizând că prin intervenție autorităților, aceste focare pot fi izolate.

Potrivit ministrului, dacă se va păstra tendința din acest moment, spre sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Fără amenzi, morții ar fi fost mult mai mulți”, a susținut, joi, președintele Klaus Iohannis.

Discursul șefului statului a fost analizat într-o ediție specială Europa FM.

Premierul a declarat, joi, că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență se vor aplica la nivelul anterior ordonanței care le majorase, o măsură declarată neconstituțională.

Ludovic Orban a susținut că sancțiunile au fost crește pentru a crește gradul de conformare la reguli.

„Sunt amenzile care au fost incluse în ordonanță. Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR, trebuie să așteptăm motivarea, nu înseamnă că nu se dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței”, a spus Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acesta a precizat că la nivelul Guvernului se face o analiză a încasărilor din amenzi și că o decizie privitoare la acestea va fi luată de Executiv.

Miercuri, CCR a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea Ordonanțelor Militare.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. Acum, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.

Raed Arafat a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că lipsa unor unelte pentru descurajoarea nerespectării regulilor reprezintă o problemă majoră.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, declară Gabriela Scutea. “Probabil, cetățenii vor contesta sancțiunile pentru că ele sunt într-un cuantum mai ridicat decât alte amenzi și vă dați seama că pentru fiecare om o sumă de 2.000 de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”, a adăugat procurorul.

Instanțele se redeschid la 15 mai. Audierile vor avea loc, pe cât posibil, prin videoconferință.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

În interviul acordat Europa FM, procurorul general Gabriela Scutea a anunțat că 9 dosare au fost deja trimise în judecată. 63 au fost clasate.