Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 392 de noi infecții cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, o formă agresivă de pneumonie.

De la debutul epidemiei, numărul cazurilor a ajuns la 14.499.

Bilanțul deceselor a crescut la 888.

4 angajaţi ai unei fabrici sibiene de conserve sunt infectați cu noul coronavirus. Inspectorii sanitari au decis izolare altor 52 de munciori ai unității.

Ministrul Sănătății a declarat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei de nou coronavirus. Potrivit lui, autoritățile mizează pe faptul că, după data de 15 mai, cetățenii vor continua să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, în ciuda unei relaxări parțiale a restricțiilor.

“Fără amenzi, morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți”, a susținut, joi, președintele Klaus Iohannis.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele consideră că societatea este împărțită în două: “cea orientată spre depășirea crizei și cealaltă parte cu oamenii trecutului, care vor reîntoarcerea la corupție”. Tototată,  Klaus Iohannis a criticat PSD, care “îi apără pe infractori în timp ce atenția publică e concentrată pe lupta pentru controlul epidemiei”.

Discursul șefului statului a fost analizat într-o ediție specială Europa FM.

Liderul interimar al PSD a răspuns criticilor lansate președinte. În opinia lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis este “un politician cu accente de dictator”.

Premierul a declarat că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență se vor aplica la nivelul anterior ordonanței care le majorase, întrucât măsura a fost declarată neconstituțională.

Ludovic Orban a susținut că sancțiunile au fost crește pentru a crește gradul de conformare la reguli. „Sunt amenzile care au fost incluse în ordonanță. Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR, trebuie să așteptăm motivarea, nu înseamnă că nu se dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței”, a spus Ludovic Orban.

Raed Arafat a scris, pe pagina sa de Facebook, că lipsa unor unelte pentru descurajoarea nerespectării regulilor reprezintă o problemă majoră.

Premierul a mai anunțat că, cel mai târziu luni, va fi cunoscut setul de reguli pentru ridicarea restricţiilor impuse mai multor categorii de activităţi.

Un pacient care s-a vindecat de COVID-19, la jumătatea lunii trecute, a donat plasmă hiperimună la Centrul Regional de Transfuzii din Timişoara. A fost prima prelevare realizată în orașul de pe Bega.

De la jumătatea lunii, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Intervențiile vor fi programate astfel încât să existe pauze între consultații, iar cabinetul să poată fi aerisit după fiecare pacient. Din cauza pandemiei de coronavirus, pentru fiecare cabinet sunt costuri mai mari pentru echipamentele de protecție și materialele de dezinfectare. Consultațiile ar putea fi mai costisitoare pentru pacienți.

Avocatul Poporului solicită includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%.

Președintele Societății Române de Microbiologie a declarat că un al doilea val al epidemiei de COVID-19 va avea loc la iarnă, însă nu va mai avea aceeași intensitate. „Sper să nu fie un val estival (…) dar transmisibilitatea lui depinde de noi. Cel mai probabil, al doilea val va fi în iarnă, nu va mai fi de aceași intensitate, va fi un val mai redus”, a spus Alexandru Rafila.

Protecţia Civilă italiană a anunţat că bilanţul epidemic este de 29.958 de morţi, iar numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus raportate până acum a ajuns la 215.858.

Întreaga echipă a guvernului finlandez lucrează de acasă, începând de joi, după ce doi miniştri s-au aflat, în această săptămână, în contact cu o persoană posibil infectată cu noul coronavirus. Se așteaptă rezultatele testelor, potrivit presei locale.

Autoritățile sanitare americane au raportat alte 2.073 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanţul total a ajuns la 73.095 de cazuri mortale de la începutul epidemiei de COVID-19, potrivit centralizării realizate online de Universitatea Johns Hopkins. SUA înregistrează 1,2 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2.

Cântăreața americană Madonna a mărturisit că a avut COVID-19 la începutul lunii martie, la încheierea turneului său la Paris, fiindu-i detectaţi anticorpi la testul ulterior pentru noul coronavirus.

China a menținut tendinţa descrescătoare a noilor infectări cu SARS-CoV-2, coronavirusul care afectează întreaga planetă. Pentru a doua zi la rând, regimul de la Beijing a raportat doar două cazuri de contaminare, ambele la cetăţeni chinezi întorşi din străinătate.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu