Primul tratament cu plasmă umană hiperimună de la Sibiu, aplicat unui pacient diagnosticat cu COVID-19, a fost realizat de medicii din ATI-ul Spitalului Județean din oraș, pentru un pacient de 48 de ani.

Procedura s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, conf. univ. dr. Mihai Sava.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pacientul, care a avut indicație terapeutică pentru administrarea de plasmă convalescentă hiperimună, este un bărbat de 48 de ani, confirmat cu SARS-COV2 în data de 11 mai și internat în aceeași zi în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase.

Pacientul nu avea alte comorbidități.

Pe fondul agravării stării sale de sănătate, bărbatul a fost transferat în data de 19 mai la Terapie intensivă, fără a fi intubat.

„Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficiență respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conștient și cooperant”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI.

Ulterior, după efectuarea analizelor și testelor de compatibilitate, pacientul a primit, în data de 21 mai, tratamentul cu plasmă.

„Au fost administrate două unități de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor două unități de plasmă convalescentă hiperimună starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic cât și pe analizele de laborator”, a explicat medicul de ATI.

Reprezentanții Spitalului spun că în prezent bărbatul este în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub supravegherea medicilor.