Riscăm noi sancțiuni din partea Comisiei Europene, din cauza modificărilor propuse pentru ordonanța 114 în sectorul energetic.

Prin eliminarea taxei de două procente – pe care ar fi trebuit să o plătească producătorii pe cărbune – se va crea un avantaj pentru un singur producător pe piață.

În favoarea taxării, coaliția PSD-ALDE a invocat nevoia de a-i proteja pe consumatori.

În afara producătorilor de energie pe cărbune, ceilalți ar urma să plătească noua taxă de la 1 aprilie.

Ordonanţa de Urgență (care modifică ordonanța 114) ar urma să fie aprobată în şedinţa de guvern de vineri.

Proiectul de modificare a aordonanței 114 porevede ca taxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri în energie să nu mai fie plătită de producătorii de energie pe cărbune.

Acest lucru va crea un avantaj pentru un singur producător pe piață, care nici măcar nu este agreat la nivel european – observă Mihai Nicuț, jurnalist energia.ro care atrage atenția că ar putea exista repercursiuni.

Unul dintre cele mai des folosite mesaje de către Coaliția PSD- ALDE pentru justificarea controversatei OUG 114, pe partea de energie, a fost nevoia de protecție a consumatorilor. În realitate, nu va fi nicio îmbunătățire pentru aceștia, explică jurnalistul Mihai Nicuț.

Potrivit proiectului de modificare a controversatei ordonanțe, restul producătorilor din sectorul energetic, atât de pe zona de electricitate, cât și de pe gaze, ar urma să plătească în continuare 2% începând cu 1 aprilie.