România nu e pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți în accidente rutiere. După mulți ani, ne-a depășit Bulgaria. Cele mai sigure drumuri din spațiul comunitar sunt în Suedia (cu 22 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori) și Danemarca (cu 27). La polul opus de află Bulgaria (cu 82 de decese) și România (cu 81), anunță Comisia Europeană.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

20.400 de oameni au fost uciși anul trecut în accidente rutiere în întreaga Uniune, în scădere de 1 % față de 2022.

Belgia, Cehia, Danemarca, Ungaria și Polonia sunt pe cale să atingă obiectivul de reducere cu 50 % a deceselor rutiere și a vătămărilor grave până în 2030. În schimb, numărul deceselor a crescut în Irlanda, Letonia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia.

52 % din accidentele rutiere mortale au avut loc pe drumurile comunale, față de 38 % în zonele urbane și 9 % pe autostrăzi.

Este îngrijoratoare tendința numărului de bicicliști uciși pe drumurile din Uniunea Europeana: peste 2.000 în 2022, adica 10%. Pe de alta parte, bărbații au cauzat trei din patru decese rutiere. Persoanele de peste 65 de ani sunt expuse unui risc mai mare: 3 din 10 decese. Iar tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au reprezentat 12 procente din decesele cauzate de accidente rutiere.

În zonele urbane, pietonii, bicicliștii și utilizatori de vehicule motorizate cu două roți reprezintă aproape 70 % din totalul deceselor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: CNAIR amintește șoferilor că pot plăti rovinieta în avans după anunțarea unor zile în care serviciul va fi indisponibil | AUDIO