DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, Raluca Ciulei va porni într-o aventură de 1200 de kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche.

După ce anul trecut a parcurs 600 de kilometri între Bistrița și București și a lucrat cu tineri din 40 de școli întâlnite pe traseu, Raluca Ciulei pornește într-o nouă caravană pentru educație, de data aceasta cu o țintă și mai ambițioasă, de 1200 de kilometri, între Cluj-Napoca și Vama Veche.

Decizia din spatele acestei acțiuni vine în urma unei consatări triste pe care Raluca Ciulei a făcut-o la scurt timp după ce a revenit în România, în urmă cu doi ani.

”Prin marșul meu doresc să transmit un mesaj sistemului, doamnei Ministru, Parlamentului despre gravitatea situației cu peste 20% dintre copiii din România, mai ales cu cei din zonele rurale.

Doresc de asemenea să transmit un mesaj cadrelor didactice, să îi îndemn să treacă peste frici, să fie solidari și sa nu plece capul în fața aberațiile care se cer din partea lor. Vocea lor este bine să se facă auzită, riscurile aferente merită asumate.

Mai vreau să transmit un mesaj cetățenilor să se implice mai mult la firul ierbii. Rog organizațiile să colaboreze mai des, mai mult.

În ultimele zile au apărut în presă tot felul de păreri asupra viziunii Andronesc. Primele mele gânduri au fost acestea: de ce să investesc timp și să citesc această viziune când noi nu avem o lege care să interzică schimbarea Legii Educației pe o perioadă de minim 5 ani, așa cum se întâmplă de pildă în Finlanda. De ce să o citesc când Miniștrii se schimbă atât de des și fiecare schimbă ce a făcut cel dinaintea lui? De ce? Cercetările arată că abia după 5 ani de zile încep să se vadă efectele unei schimbări.

De ce să citesc această viziune, când noi ducem lipsă de dascăli, și mai ales de dascăli educați, cu pasiune pentru meseria lor. Este nevoie de programe educaționale adaptate realității în care trăim pentru formarea dascălilor și suficiente fonduri să le răsplătim munca, să le arătăm respect și apreciere.

De ce să citesc viziunea când sub ochii mei atâția copii suferă de sărăcie, de excluziune socială, de faptul că nu au reușit să învețe să scrie și să socotească, că nu au șansa să învețe nimic practic nefiind toți făcuți să devină academicieni. Doamna Andronescu ar face foarte bine să invite și oamenii care lucrează la firul ierbii, care simt zi de zi greutățile comunităților și dascălilor pe pielea lor, atunci când își scrie viziunea. Doamna Andronesc ar trebui să asiste la predarea simultană a unei clase din ciclul primar unde sunt 25+ copii din 3-4 clase diferite, un singur dascăl, 0 materiale educaționale, frig, unde copiii intră în școală deja cu carențe majore dat fiind faptul ca provin din familii sărace sau mai puțin educate. Să simtă doamna Ministru această bătaie de joc pe pielea dânsei; îi garantez că îi vor da lacrimile.

Mai multe probleme și sugestii de soluții, dar și exemple pozitive din unele școli, voi publica pe pagina proiectului http://www.loveforlife.ch/1200kmPtEducatie.php. Invit oamenii să mi se alăture pe traseu, școlile să îmi deschidă porțile. Doar împreună putem aduce schimbarea, și da, este nevoie de schimbare”, explică Raluca Ciulei.