Primăria Capitalei susţine că reabilitarea parcului Cișmigiu nu presupune defrișarea arborilor sănătoși sau montarea de noi chioșcuri.

Acuzații de acest fel au fost formulate de mai mulți reprezentanți ai opoziției din Consiliul General al Bucureștiului ori din Parlament.

Potrivit directorului Administraţiei Lacurilor şi Parcurilor (ALPAB) cei 60 de copaci care vor fi tăiaţi sînt uscați sau bolnavi.

De asemenea, reprezentanții PMB afirmă că nu se vor tăia platani.

„Primăria Capitalei respinge ferm afirmațiile conform cărora ar propune <> pentru defrișare în Grădina Cișmigiu, sau că ar intenționa <> acestui parc istoric (…).

Prin proiectul de reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu, pentru care au fost aprobați miercuri indicatorii tehnico-economici, Primăria Capitalei dorește restaurarea acestui obiectiv, sigur pentru vizitatori și care să păstreze amprenta sa istorică”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, prin proiect nu s-ar propune montarea unor spații comerciale noi.

Primăria afirmă că vrea să preîntîmpine incidente precum cele din iarnă, cînd s-au rupt crengi și s-au prăbușit copaci.

Aşa-zisa „toaletare” a fost însă intens criticată în ultima perioadă: unele organizaţii neguvernamentale sau specialişti în peisagistică au observat că, de pildă, mai mulţi arbori de pe Bulevardele Aviatorilor şi Regina Elisabeta s-au uscat după ce autorităţile locale le-au tăiat brutal ramurile.

Directorul ALPAB, Marius Albișor, a confirmat – pe de altă parte – că proiectul Primăriei presupune amenajarea unei alei din piatră tasată, care să treacă prin mijlocul peluzei principale.

El a spus însă că ideea va fi supusă dezbaterii publice.

Potrivit fostului ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, proiectul referitor la grădina din centrul Bucureștiului ar costa 10 milioane de euro, iar contractul va fi executat de una dintre companiile comerciale aflate în subordinea Gabrielei Firea.

Inaugurat la mijlocul secolului al XIX-lea, Cișmigiul se întinde pe 16 hectare și este cea mai veche grădină publică din București.