DISTRIBUIȚI

Ordonanța de urgență care a schimbat de la o zi la alta legile Justiției se modifică, însă punctele cele mai criticate rămân intacte. Secția specială pentru anchetarea magistraților rămâne subordonată doar procurorului ierarhic superior. De asemenea, Guvernul nu face vreun pas înapoi în privința interzicerii delegarii magistraților în funcțiile de la vârful parchetului. În acest fel, numirea procurorului general, așteptată în aprilie, nu mai poate fi amânată.

La șase zile după adoptare, președintele Klaus Iohannis cere abrogarea OUG 7 în întregime și critică guvernul pentru că nu respectă independența Justiției. Solicitarea sa, transmisă, ca de obicei, printr-un comunicat de presă dublat de un mesaj pe Facebook, a fost ironizată de scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu în dezbaterea din emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM.

„Bine că și-a luat inima-n dinți! Domnul Iohannis are capacități limitate de înțelegere a funcției în care se află. Nu prea pricepe ce i se întâmplă și ce ar trebui să facă. Nu pricepe că principala atribuție a funcției lui ține de față. Președintele este o funcție de față, nu de spate, nu de culise, nu de consilieri. În momentele dificile, președintele trebuie să facă uz de propria-i faptură, în viu sau, mă rog, televizat. Acest lucru nu îl înțelege. Altfel, nu pot să îmi dau seama cum nu-l duce capul, când pune pe cineva să îi scrie lucrurile aste pe Facebook, că este nevoie de el în viu, la televizor, să vorbească tuturor oamenilor din țara asta și, dacă se poate, să vorbească nu în modul ăsta, în termeni mai mult sau mai puțin chinezești. Treaba lui este să iasă și să explice, pe înțelesul oamenilor, ce se întâmplă, care este pericolul imens în care ne duc Toader, Dragnea și compania și ce ar trebui făcut în situația de față. Oamenii așteaptă de la el un îndemn, o soluție, într-o direcție”, spune Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul Moise Guran este de părere că președintele își construiește, de fapt, o campanie pentru un referendum în această primăvară. „„A trecut o săptămână de când a fost aprobată această OUG. După ce iese toată lumea în stradă, se opresc instanțele… Foarte bine că a avut luarea aceasta de poziție, dar după ce a ieșit toată lumea? E ecoul națiunii, ce e președintele?”(…) Domnul Iohannis folosește toată situația asta, nervii populației. Ne lasă să ne îngrijorăm. Îi convine ca populația să fie stresată și îngrijorată și o să iasă la un moment vdat. Eu cred că va convoca referendum”, este ipoteza pe care o avansează.

Dincolo de reacția întârziată a președintelui, Cristian Tudor Popescu atrage atenția asupra inerției Avocatului Poporului pe care o consideră una strategică. „Tragerea de timp e din pricina acelui specimen care se numește Avocatul Poporului. Magistrat la rândul său. Este una dintre cele mai sinistre glume ale naturii și societății faptul că acea persoană se găsește într-o funcție numită Avocat al Poporului și care ar trebui, în clipa de față, să intervină. I-a cerut Procurorul General să intervină. Probabil va răspunde în continuare «Aveți puțintică răbdare, mai am de exterminat niște persoane cu dizabilități»”, a mai spus gazetarul.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 253