DISTRIBUIȚI

Peste 22.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră şi paramedici SMURD sunt mobilizaţi în fiecare zi a minivacanţei de Paşte şi 1 Mai, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

“Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, ceea ce înseamnă că în aceste zile vor avea loc numeroase slujbe și procesiuni religioase, la peste 600 dintre acestea participarea urmând să fie semnificativă. De asemenea, mâine (sâmbătă -n.r.) începe campania electorală, pentru zilele următoare fiind preconizate peste 20 de activități publice cu scop electoral. În fiecare zi vor fi mobilizați în medie peste 22.000 de pompieri, paramedici SMURD, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră pentru ca această minivacanță să decurgă în condiții de normalitate fără incidente deosebite, dar și pentru a asigura o intervenție rapidă în sprijinul populației în caz de nevoie”, a declarat, vineri, purtătorului de cuvânt al MAI.

Comisarul şef de poliţie Monica Dajbog a mai precizat că vor avea loc peste 900 de manifestări publice la care vor participa aproximativ un milion de persoane.

“Bisericile și mănăstirile unde vor fi organizate slujbe religioase vor fi în atenția echipajelor de ordine publică pentru a preveni faptele ilegale specifice aglomerărilor de persoane, dar și în atenția pompierilor care vor interveni în cazul producerii unor incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a surselor de foc. Personalul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență a organizat în această săptămână, controale cu privire la respectarea normelor de prevenire a incendiilor, fiind luate măsuri pentru remedierea deficiențelor acolo unde a fost posibil. Astfel de controale au avut loc și la diferite obiective economice, spații de cazare sau spații unde urmează să se organizeze evenimente cu participare numeroasă. Pentru deficiențele care puneau în pericol cetățenii s-au aplicat amenzi în valoare de peste 1,3 milioane de lei”, a mai spus Dajbog.

În aceste zile, sunt pregătiți să intervină în sprijinul oamenilor peste 5.000 de pompieri și paramedici SMURD cu 3.000 de autospeciale și mijloace tehnice.

În caz de nevoie, sunt disponibile și șapte aeronave SMURD.

Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a operaționalizat șase puncte de prim-ajutor și descarcerare pe autostrăzile 2 București-Constanța și 4 Mamaia-Agigea pentru a asigura intervenția imediată în cazul producerii unor accidente grave pe aceste tronsoane de drum unde se așteaptă valori crescute de trafic.

Pe cele mai aglomerate drumuri naționale și autostrăzi vor fi prezenți zilnic 1.245 de polițiști rutieri. Echipajele de poliție rutieră vor acționa cu aproape 300 de radare.