După o pauză de două luni, cele mai multe instituţii publice au reluat activitatea cu publicul.

În mai multe oraşe, s-au format cozi, în special la Casele de Pensii şi la Direcţiile de Taxe Locale.

La cozi s-au aşezat mai ales oameni în vârstă – exact cei care ar trebui să evite aglomeraţiile pentru a nu se infecta cu noul tip de coronavirus.

La Direcţiile de Taxe şi Impozite din Bucureşti, oamenii s-au pus la coadă înainte de începerea programului, pentru a evita aglomeraţia.

În teorie, actele sau solicitările se pot depunde on-line, dar nu sunt puţini oamenii, mai ales cei în vârstă, care nu au acces la internet.

Şi chiar dacă se pot depune on-line, multe instituţii publice nu trimit solicitantului un număr de înregistrare sau o confirmare de primire.

Prin urmare, un contribuabil nu poate să dovedească neapărat faptul că a fost de bună credinţă.

Cozi au fost şi la Casele de Pensii. Şi după ce li s-a luat temperatura la intrare, oamenii au depus acte de pensionare, cereri de recalculare, sau pur şi simplu, au pus întrebări.

În Constanţa, peste 200 de pensionari au stat la coada, unii lânga altii, pentru a-şi plăti cotizaţia la Casa de Ajutor Reciproc.

Teama de datorii a fost mai mare decat frica de coronavirus şi câţiva s-au pus la coadă de la ora 2:00 dimineaţa.

Şi în Galaţi a fost coadă la Taxe şi Impozite. Pentru a preveni riscul de contagiune, a fost trimisă Poliţia Locală pentru ca oamenii să stea la distanţa recomandată de autorităţi.

În cazul persoanelor care nu pot să folosească internetul, autorităţile recomandă trimiterea de documente sau întrebări prin poştă, cu confirmare de primire.

Desigur, serviciile poştale costă. Întrebări se pot pune şi la telefon. Dar pentru asta e nevoie de răbdare şi ceva noroc.