Ministrul Sănătății explică testarea sub capacitatea laboratoarelor pentru SARS CoV-2 prin recoltările prea puține.

Nelu Tătaru face apel la DSP-uri să realizeze anchete epidemiologice complete, astfel încât contacții direcți ai celor pozitivi să fie depistați în număr cât mai mare.

„Capacitatea de testare în acest moment este de 169 de puncte la nivel național, cu 50.000 de teste. Lucrăm în jur de 37-39 cel mai mult. În contextul în care avem recoltări sunt și teste care trebuie lucrate. Trebuie gestionată foarte bine fiecare anchetă epidemiologică, pentru a putea testa pe oricine este în acea anchetă, cu condiția ca acea anchetă să fie făcută și corect, iar declarațiile celui care este în anchetă să fie și corecte și atunci vom avea și mai multe teste.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății spune că cele mai importante căi de propagare a virusului sunt marile platforme industriale, transportul în comun și evenimentele private cu mulți participanți.

„Marile industrii sunt cele care duc, transportul în comun, evenimentele mari sunt cele care fac transmiterea. Cred că fiecare dintre noi suntem, într-un fel sau altul, participanți la ce se întâmplă în localitatea noastră, nu ar trebui să dăm vina pe nimeni, ar trebui să vedem cum putem rezolva.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La această oră, ministrul Sănătății se află la Zalău, unde rata de infectare a ajuns la aproape 9. El se întâlnește cu medicii din Spitalul Municipal. Nelu Tătaru spune că autoritățile și populația ar fi trebuit să ia măsuri, până să se ajungă aici.

Orașul va fi carantinat.

„Trebuia să nu ajungem la acest prag, ca să nu impunem carantinarea, dacă mă întrebați pe mine”, a mai spus ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opt localități din Timiș, trei din Sălaj, între care și reședința județului, Zalău, și una din Cluj, respectiv municipiul Gherla, intră în carantină, ordinul fiind semnat, miercuri noaptea, de secretarul de stat Raed Arafat.