DISTRIBUIȚI

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus că România nu are nivelul minim de resurse pe care trebuie să-l respecte statele membre NATO.

Țara face față “doar la ce e nevoie în prezent”, a adăugat demnitarul de la putere.

La acest moment, din păcate, și o spun cu mare amărăciune, pentru o muniție mică, pentru calibre foarte mici, la momentul ăsta nu facem nimic în țară, decât asamblarea unei astfel de muniții. 

În momentul ăsta, pulberea (praful de pușcă, n.red.) se cumpără”, a declarat Gabriel Leș la Realitatea TV.

Întrebat dacă România ar fi pregătită pentru a face față unor eventuale atacuri, ministrul Apărării a răspuns că e pregătită “doar pentru momentul de față”.

Bineînțeles că nu. Putem să facem față la ceea ce e nevoie la momentul ăsta.

Atunci cînd ești într-o alianță, precum Alianța Nord Atlantică, trebuie să fii cu niște capabilități. Trebuie să avem un nivel minim de capabilități.

De aceea, încercăm să le facem cît mai repede posibil”, a mai spus Gabriel Leș.

Ministrul Apărării a adăugat că, în ipoteza unui conflict armat, militarii români au la dispoziție stocuri pentru a rezista “pînă vin partenerii să te susţină“.

Unul dintre principiile de bază ale NATO e cel potrivit căruia un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

De curînd, un fost șef al Armatei avertizase, la Europa FM, că aviația încă folosește pentru misiunile de Poliție Aeriană avioanele MIG 21, care sunt la limita resursei de zbor și care au o vechime de aproximativ 40 de ani.

Fost pilot de MIG 21, generalul Ștefan Dănilă a adăugat că pentru aceste aparate de zbor nu se mai găsesc piese de schimb.