DISTRIBUIȚI

Evoluțiile recente din justiție vor fi analizate de o comisie specială formată din experți români și ai Uniunii Europene.

Luni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, vine la București.

Demnitarul european va discuta despre acest demers cu premierul Viorica Dăncilă.

În timp ce doamna Dăncilă speră ca Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) să fie ridicat, Bruxellesul transmite că este tot mai îngrijorat de reculul înregistrat în ceea ce privește independența sistemului judiciar.

După modificarea legilor justiției de către actuala putere, numărul recomandărilor adresate României în rapoartele MCV a crescut constant, deși pînă în decembrie 2016 el scăzuse.

Sancțiuni?

România riscă să devină a treia țară din Uniune în cazul căreia este activat articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, după Polonia și Ungaria.

Într-un interviu televizat, Viorica Dăncilă anuntase că luni va discuta la București cu Frans Timmermans despre înființarea unei comisii care să analizeze punct cu punct ce prevede MCV.

Premierul consideră “discriminatorie” monitorizarea justiției, în vreme ce Comisia Europeană e tot mai îngrijorată de direcția pe care se îndreaptă România.

Un purtător de cuvînt al Comisiei Europene declara recent că “Bucureștiul trebuie sa facă urgent progrese în toate privinţele, în decurs de cîteva săptămîni”.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, dacă Guvernul nu renunță la intervențiile în justiție, România se îndreaptă rapid spre activarea articolului 7, așa-zisa “opțiune nucleară” din tratatul Uniunii.

În baza lui, un stat membru poate fi supus unor sancțiuni progresive, crae pot ajunge pînă la pierderea dreptului de vot în Consiliului European.

Încă dinainte de elaborarea Ordonanței 7, liderul grupului european ALDE, Guy Verhofstadt, îi transmitea Vioricăi Dăncilă că România nu mai are mult pînă la activarea articolului 7.

Chiar sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz” spunea Guy Verhofstadt, după ce procedura a fost deja lansată împotriva Poloniei și Ungariei.