Una dintre cele mai mari Maternități din Moldova ar trebui să se închidă până la sfârșitul acestui an.

Vor fi închise și alte spitale din regiunea Moldovei. Unele – își vor restrânge activitatea.

Măsura a fost stabilită într-un proiect al ministerului sănătății privind serviciile de sănătate din regiunea Nord Est.

Dacă nu se aplică măsura, nu pot fi accesate fonduri europene pentru Spitalul Regional Iași – transmite corespondenta Europa FM, Silvia Craus.

Printre spitalele care se vor închide este și Maternitatea Elena Doamna din Iași – cea mai veche din regiunea Moldovei.

Angajații au început deja să plece în alte unități medicale. Astfel, Clinica de Obstretică a rămas fără asistent șef.

Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași spune că măsura închiderii sau reduceriide paturi ar trebui să vină la pachet cu transferarea în noul spital de urgență.

„Dacă lucrurile se vor întâmpla mai repede, dacă cele două activități nu vor fi concomitente, atunci sigur avem o problemă.”

Aproape 50 de medici și peste 100 de asistente și infirmiere vor fi afectate de măsură.

Potrivit Masterplanului regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est, maternitatea ar urma să fie transformată în unitate sanitară de îngrijiri paleative sau centru pentru femei abuzate. Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, e de altă părere.

„Va fi un centru de fertilizare in vitro. Nu se va închide, se va restructura”- spune Maricel Popa.

Pe lista spitalelor afectate de restructurare se află și Spitalele de Boli Infecțioase și cel de Neurochirurgie, unde se vor reduce considerabil numărul de paturi.

Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași: „Nu pot să vă ascund faptul că stârnesc multe emoții aceste mișcări, mai ales că nu sunt discutate, oarecum nici transparente. La nivel de regiune Nord Est știu că este vorba de o reducere circa 4000 de paturi”.

Soarta maternității Elena Doamna din Iași dar nu numai va fi hotărâtă pe 25 februarie, la Prefectura Iași, unde reprezentații ai ministrului Sănătății se vor întâlni cu manageri spitalelor care intră în reorganizare din regiunea Moldovei.