Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că are convingerea că Simona Halep nu ar fi luat niciodată în mod conștient sau intenționat substanțe interzise. Acesta spune că decizia de astăzi a ITIA, prin care tenismena a fost suspendată pentru patru ani pentru dopaj, este o lovitură foarte greu de dus pentru fostul număr 1 mondial. 

”O să mor cu această credință, cu faptul că Simona nu și-a introdus în mod conștient, intenționat substanțele respective în corp pentru a-și îmbunătăți performanțele. Asta pentru mine rămâne neschimbat. Dar, e o lovitură morală gravă această decizie a Tribunalului Independent și, practic, decizia ITIA, pentru că înseamnă sancțiunea maximă….E vorba și de datele din pașaportul biologic, se spune că experții în unanimitate, cei trei experți, au decis că sunt semnele unui dopaj. Asta înseamnă că se extinde asupra întregii ei cariere acuzația de dopaj, nu numai acum un an la US Open. Din punct de vedere moral este o lovitură foarte, foarte greu de dus pentru Simona” – a declarat Cristian Tudor Popescu pentru Știrile Europa FM.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, decizia de astăzi aruncă o umbră asupra tenisului mondial, nu doar cel românesc, mai spune scriitorul și gazetarul, pentru că va da apă la moară conspiraționiștilor:

”Pentru tenis este foarte grav, este o lovitură, nu numai pentru tenisul românesc, bineînțeles. În primul rând pentru tenisul mondial. Faptul că o jucătoare de nivelul Simonei este sancționată în felul acesta maxim este o degradare a tenisului, pentru că în momentul în care o jucătoare…te gândești că s-ar mai putea fi și alte cazuri…este foarte rău pentru imaginea tenisului în ochii iubitorilor lui. Au mai existat în istoria tenisului astfel de cazuri de dopaj, și toate astea aruncă o umbră, dau apă la moară tuturor conspiraționiștilor și haterilor care imediat se reped să arunce că toți marii jucători și toate marile jucătoare sunt drogați, sunt drogate, sunt dopați, nu există să nu ia câte ceva fiecare, că e de fapt o competiție între droguri și așa mai departe. E rău, e foarte rău”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Simona Halep a anunțat azi că nu este de acord cu decizia ITIA și că a atacat-o deja, potrivit legislației în vigoare. Calea de atac este cea de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. ”Se poate spera ca pedeapsa să fie redusă la jumătate”, mai spune Cristian Tudor Popescu. O astfel de decizie ar putea permite ca Simona Halep să revină peste doi ani în competițiile internaționale, mai spune Cristian Tudor Popescu.

”E foarte greu, dar Simona este puternică și cred că ar mai putea încerca dacă mai stă încă un an, deci contându-se și anul acesta pe care l-a pierdut, dacă mai stă încă un an pe tușă ar putea să reia după aceea cariera de jucătoare. Sigur, e foarte greu. O să vină de jos, de la turneele ITF, de la Challenger și mai jos, pentru că are clasament zero. Chiar dacă ar primi niște wildcarduri la turneele WTA direct pe tabloul principal, deși și aici e o problemă fiind pedepsită pentru dopaj nu știu dacă i se va da wildcard. Și acolo este greu, pentru că în primele tururi va întâlni, din poziția ei foarte joasă adversare extrem de puternice și atunci o să-i fie greu să avanseze în clasament” 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: arhivă Europa FM

Citește și: Reacția WTA în cazul de dopaj al Simonei Halep: Vom respecta deciziile tribunalului independent