Oina, jocul sportiv tradițional românesc va avea o  zi națională, pe 9 mai. Parlamentul a adoptat marți un proiect prin care oina este declarată și sportul naţional al României.

Daca președintele va promulga aceasta lege, atunci Federaţia Română de Oină va trebui sa înfiinţeze Programul naţional „Redescoperă oina”, care fi finanţat direct de la bugetul de stat.

Oina se practica în aer liber, pe un teren dreptunghiular acoperit cu iarbă, între două echipe de câte 11 jucători: una la bătaie, alta la prindere.

Rolurile se schimbă la pauză.

Jucatorii de oină trebuie să aiba calități sportive complexe, precum  viteză de alergare, reflexe rapide pentru a se apăra de loviturile mingii, dar si precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă. Jucătorii se împart în mijlocași, mărginași de ducere, mărginași de întoarcere, fundași.

Regulamentul:

Jocul începe când cineva din echipa la bătaie aruncă mingea în aer în timp ce un alt jucător din aceeași echipă trebuie să o lovească cu un baston din lemn și să o trimită cât poate el de departe.

Bastonul de bătaie, lung de un metru, e confecționat dintr-un lemn de esență tare (fag sau frasin).

Mingea de oină e confecționată din piele și se umple cu păr de cal, bovine sau porc, în nici un caz cu rumeguș, cârpe, pietre, nisip sau păr argăsit.

Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Citește și: România, vicecampioană la șah seniori datorită unui ucrainean care a jucat la Campionatul European din Serbia sub steagul țării noastre | AUDIO