România s-a alăturat demersului mai multor ţări care solicită Comitetului Internaţional Olimpic interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024, din Franţa. Anunțul vine după ce, inițial, România nu s-a aflat pe această listă iar ministrul Sportului, Eduard Novak, a lipsit de la reuniunea unde s-a luat această decizie.

Miniștrii Sportului sau oficiali guvernamentali din 35 de țări  au cerut încă de săptămâna trecută interzicerea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de anul viitor, din Franța.

O scrisoare oficială în acest sens a fost trimisă Comitetului Olimpic Internațional.

Documentul a fost semnat, printre alții, de SUA, Germania, Polonia, Cehia și țările baltice. România nu s-a aflat pe lista țărilor semnatare.

După luări de poziție publice de această temă, Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a transmis, printr-un comunicat, că România se alătură statelor care cer interzicerea sportivilor ruși și belaruși la viitoarele Jocuri Olimpice.

Ministrul susține că decizia a fost luată după o analiză cu Ministerul de Externe chiar înainte de reuniunea statelor care au semnat scrisoarea comună și că a solicitat, la vremea respectivă, ca România să fie parte din acea scrisoare.

Comitetul Olimpic Internațional a anunţat, luna trecută, că sportivii din Rusia şi Belarus ar putea fi autorizaţi să-şi câştige locurile la Jocurile Olimpice prin intermediul calificărilor asiatice şi participarea ca sportivi neutri, fără drapele şi imnuri naţionale.

Această idee este puternic contestată de Ucraina, dar şi de alte state precum Polonia sau ţările baltice.

Foto: Shutterstock

Citește și: Noi detalii în cazul antrenorului de atletism de la Dinamo, acuzat că și-ar fi agresat sexual elevele. „Era un manipulator prin definiție”, spun surse pentru GSP