PNL a anunțat, marți, că va sesiza din nou Comisia de la Veneția, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică legile justiției.

Liberalii acuză că măsurile PSD-ALDE vor duce la activarea Articolului 7 din Tratatul UE – în baza lui, un stat poate să își piardă dreptul de vot în cadrul Consiliului European sau chiar să fie supus unor sancțiuni financiare.

Adoptarea unei noi Ordonanțe de Urgență care modifică Legile Justiției, în total dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO, reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia și o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea – Dăncilă.

Din reglementările anunțate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicație pentru a obține în sfârșit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție”, a transmis PNL, marți, într-un comunicat de presă.

Liberalii susțin că vor iniția o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a se pronunța asupra modificărilor aduse Legilor Justiției.

Chiar ministrul Justiției a promis sesizarea acestui for de experți europeni, însă nu a întreprins nici un demers. În acest sens, PNL va solicita ca mandatul dat experților Comisiei de la Veneția să includă și alte proiecte de lege aflate în acest moment în curs de elaborare la nivelul Ministerului Justiției, precum reglementarea posibilității declanșării contestației în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 judecători ai ÎCCJ”, potrivit sursei citate.

OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Actul normativ adoptat de Executiv prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați.