DISTRIBUIȚI

Prima ediție a Maratonului Resuscitării din București va avea loc sâmbătă, 18 mai, in centrul comercial Sun Plaza și va fi organizată de Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spiriiˮ (ISU) București – Ilfov și Sun Plaza.

Peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori și voluntari, cu peste 30 de manechine de resuscitare, vor prezenta manevrele de resuscitare într-un maraton de 10 ore fără întrerupere, exercițiu de instruire care urmărește să aibă o amploare fără precedent în România. Cursurile vor fi susținute gratuit atât în limba română, cât și în engleză pentru publicul străin care dorește să învețe cum poate salva o viață.

Anual, în Europa, mor, în medie, peste 350.000 de oameni în urma unui stop cardiorespirator, 80% dintre cazuri se întâmplă la domiciliu.

Startul Primei ediții a Maratonului Resuscitării din București va fi dat la ora 11.00, la parterul centrului comercial Sun Plaza. Modulul de instruire durează 30 de minute și cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare. Cursurile se adresează persoanelor de orice vârstă, inclusiv copiilor.

Modulele de instruire se vor succeda fără încetare între orele 11.00 și 21.00. În cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe mașini de intervenție și echipamente ale ISU București – Ilfov.

„Participând la Maratonul Resuscitării veți avea ocazia să învățați despre importanța vitală a acțiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator și până la sosirea echipajelor de urgență. Prin învățarea manevrelor de resuscitare veți putea reuși, ca în situația nefericită în care vă veți confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniți din spectatori, salvatori.

Vă așteptăm pe 18 mai, în centrul comercial Sun Plaza, să învățați cum puteți salva o viață!”, declară dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondator al Fundației pentru SMURD.

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.000 de persoane.

Potrivit Consiliului European al Resuscitării (European Resuscitation Council), organismul care stabilește standardele de resuscitare în medicina de urgență la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar viețile salvate, dacă cetățenii ar cunoaște manevrele de resuscitare și dacă, în spațiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.

De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator crește semnificativ șansele de supraviețuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, apariția leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instalează moartea cerebrală