Țările baltice și Polonia cer Comitetului Olimpic să interzică participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Paris. Kievul a demarat o campanie internațională pentru ca Rusia să nu fie primită la Jocurile Olimpice, spunând că „orice sportiv e un vector de propagandă pentru Moscova”.

Luna trecută, Comitetul Olimpic Internațional a sugerat participarea sportivilor ruși sub un drapel neutru. Iar unele țări asiatice s-au oferit să-i primească pe ruși în echipele lor pentru ca aceștia să poată fi prezenți la olimpiadă.

Ulterior, forul international a afirmat că sancțiunile sportive impuse celor două țări „nu sunt negociabile”.

Într-o declarație comună, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia afirmă că orice încercare a Comitetului Olimpic Internațional de a-i primi la competiții pe sportivii ruși si belarusși folosind diverse artificii, legiferează politica Moscovei de agresiune și propaganda extinsă a acestor țări.

Guvernul de la Kiev califică eventuala participare a atleților ruși la olimpiadă drept o insultă la adresa sportivilor ucraineni morți pe front.

Vladimir Kliciko, fost boxer, fratele primarului capitalei ucrainene, i-a trimis une mesaj video președintelui Comitetului Olimpic, Thomas Bach:

„Rușii sunt campioni olimpici la crime împotriva civililor. Au medalia de aur la deportarea copiilor şi violarea femeilor. Nu poţi pune simbolul olimpic pe aceste crime, pentru că devii complice în acest război abominabil.”

Joi, Statele Unite au intervenit în această chestiune, afirmând că sportivii din Rusia și Belarus ar trebui să concureze ca participanți neutri la Jocurile Olimpice, fără a afișa steaguri sau embleme naționale.

Foto: Shutterstock

Citește și: Producătorul american de mașini Ford va revenit în circuitul de Formula 1