Ludovic Orban a declarat, în prima reacție de după decizia CCR privind nominalizarea sa pentru funcția de premier, că „nu există nicio prevedere care să-l împiedice pe președinte să nominalizeze un candidat cum sunt eu”. Totodată, acesta acuză un „partizanat în favoarea PSD” din partea Curții Constituționale.

Principalele declarații ale premierului:

Nu există nicio prevedere care să-l împiedice pe președinte să nominalizeze un candidat cum sunt eu. De o bună bucată de vreme orice sesizare a fost tratată de CCR de pe poziții partizane, cu satisfacție pentru PSD.

Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD care a fost manifestat sistemic de ani buni în deciziile CCR. Personal nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie.

În cuprinsul comunicării CCR aceasta se contrazice. Invocă o decizie referitoare la un proiect de revizuire a Constiuției, uitând că în 2018 a statuat că acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire care nu au fost materializate nu pot face parte din jurisprudență.

Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile președintelui. Președintele României este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura instituțională deoarece este ales direct.

Dacă citiți veți vedea că președintele nu e constrâns să numească un premier, că există o procedură. Doar dacă există un partid care obține 50% + 1 trebuie să desemneze un premier din partidul respectiv.