Laura Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA,a fost audiată timp de aproximativ 6 ore și jumătate la secția specială de anchetare a magistraților.

La ieșirea de la audieri, domnia-sa a spus că are interdicție de a vorbi cu presa despre dosarul în care a fost convocată.

Întrebată în mod repetat dacă a fost inculpată ori pusă sub control judiciar, doamna Kovesi nu a răspuns direct și a invocat proaspăta hotărîre a secției care o cercetează.

Surse apropiate anchetei au declarat agenției de știri Mediafax că fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar și că are calitatea de inculpat.

Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către procurorii Secției de anchetare a magistraților, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei. De asemenea, fosta șefă DNA are rol de inculpat.

Fosta procuroare-șefă a DNA a reclamat, din nou, ceea ce numește o campanie de denigrare la adresa sa, pe motiv că este candidata Parlamentului European la postul de procuror-șef european.

Acuzații

Secția de anchetare a magistraților, contestată puternic de mai mulți magistrați, o cercetează pe Laura Codruța Kovesi în mai multe dosare.

Primul a fost deschis în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în 2011 în țară un alt fugar – Nicolae Popa, condamnat în dosarul Fondului Național de Investiții.

Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României. În această cauză, fostul procuror-șef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu.

Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

Pe 8 martie 2019, secția specială a anunțat că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal în cel de-al doilea dosar, pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

Ar fi vorba de dosarul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești.

Printre altele, fosta șefă DNA este acuzată că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane.

Laura Codruța Kovesi a susținut că învinuirile aduse de secția de anchetă sunt “fabulații întocmite exclusiv în scopul denigrării” și că Adina Florea dorește doar un dosar mediatic, nu unul juridic.