De la ora 18, Europa FM transmite în direct declarațiile lui Klaus Iohannis, după consultările cu partidele, de la Cotroceni, în vederea formării noului Guvern.

Potrivit articolului 103 din Constituția României, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Conștient că nu poate coagula în jurul său o alianță politică menită să dețină majoritatea parlamentară, PSD i-a propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui guvern de uniune națională, cu Alexandru Rafila premier.

PNL i-a prezentat președintelui intenția de a forma un guvern de centru-dreapta cu USR PlusUDMR și minoritățile naționale.

Liderul USR, Dan Barna, a spus că nu consideră o soluție de echilibru solicitarea PNL de a avea premier și președinte al Camerei Deputaților. „Am prezentat propunerea USR pentru funcție de premier, Dacian Cioloș, în caz că PNL va opta pentru președinția Camerei Deputaților”, a adăugat Barna.

UDMR a declarat că pe lista de propuneri are mai multe nume, fără a menționa însă vreunul dintre acestea. Totuși, Kelemen Hunor spune că „cel care a câștigat cele mai multe mandate în cadrul coaliției trebuie să propună prim-ministrul”.

Propunerea AUR pentru funcţia de premier este Călin Georgescu, care nu este membru al Alianţei. Reprezentanții formațiunii au ajuns cu 10 minute mai târziu faţă de programul anunţat. Totodată, viitorul senator Diana Şoşoacă a purtat masca sub nas, neregulamentar, în cadrul consultărilor.