Un fotbalist din naționala Iranului așteaptă să fie executat. Autoritățile l-au condamnat la moarte pentru că a militat pentru drepturile femeilor. S-a alăturat protestelor care au cuprins întreaga țară după ce o tânără a fost ucisă în septembrie de „poliția moravurilor”.

Organizația fotbaliștilor profesioniști, FIFPRO, încearcă să îl ajute pe tânăr și a cerut anularea sentinței.

Fotbalistul iranian Amir Nasr-Azadani riscă să fie executat în țara sa pentru că a „militat pentru drepturile femeilor”, potrivit unor informații furnizate de organizația fotbaliștilor profesioniști FIFPRO.

Autoritățile iraniene susțin că fotbalistul, în vârstă de 26 de ani, ar fi participat la proteste și că ar fi fost implicat în moartea unui colonel și a doi membri ai polițiilor locale.

Tânărul neagă orice implicare și a spus că nu s-a aflat în apropierea zonei în care ar fi fost comise respectivele crime. Fotbalistul a spus că doar a ieșit în stradă și a scandat diverse sloganuri.

Amir Nasr-Azadani a jucat la echipele iraniene Rah-Ahan, Tractor și Gol-e Rayhan.

FIFPRO, organizația care îi reprezintă pe fotbaliștii profesioniști, a transmis următorul mesaj: „FIFPRO este șocată și dezgustată de informațiile potrivit cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani riscă să fie executat după ce a militat pentru drepturile femeilor și pentru libertatea fundamentală în țara sa”. FIFPRO a continuat: „Suntem solidari cu Amir și solicităm revocarea imediată a pedepsei sale”.

Și naționala iraniană a protestat la Cupa Mondială.

Jucătorii au refuzat să cânte imnul Iranului înainte de meciul cu Anglia de pe 21 noiembrie.

În urma amenințărilor venite de la Teheran, la adresa lor și a familiilor, nota presa internațională, fotbaliștii și-au schimbat atitudinea la următorul meci și au intonat imnul.

Foto: Twitter / FIFPRO

Citește și: CM 2022: Regimul iranian ar fi amenințat familiile fotbaliștilor de la națională cu „violenţa şi tortura” dacă nu au un comportament adecvat