23 de judeţe au fost afectate de intemperii în ultimele 24 de ore, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Arad, Bihor, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara şi Maramureş sunt cele mai afectate.

”În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din peste 500 de case, curţi sau beciuri. Traficul rutier a fost temporar afectat pe 5 drumuri naţionale (DN 1A intersecţie cu DNCB/B-IF, DN 57B/CS, DN 16/MS, DN 22D şi DN 22A/MS) şi 3 drumuri judeţene (DJ 703K/AG, DJ 764F/BH şi DJ 668/HD), atât din cauza acumulării de apă şi aluviuni pe carosabil, cât şi a căderilor de pietre. Printre judeţele cele mai afectate de aversele torenţiale sunt Arad, Bihor, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara şi Maramureş”, anunţă joi IGSU.

În localitatea maramureșeanî Şurbeşti, au fost evacuate temporar 3 persoane care erau în pericol de a fi surprinse de viitură. După retragerea apelor, acestea s-au întors în locuinţe.

În orașul harghitean Odorheiu Secuiesc, s-a produs o alunecare de teren, frontul alunecării oprindu-se la o distanţă de 5 m faţă de o gospodărie. Nu au fost afectate locuinţe şi nu au rezultat victime, însă, în mod preventiv, au fost evacuate 3 persoane (2 adulţi şi 1 copil).

Pentru ca populaţia să adopte măsurile de autoprotecţie, în zonele vizate de atenţionările şi avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 5 judeţe (Cluj, Galaţi, Sălaj, Suceava şi Tulcea).

”În niciuna dintre situaţiile gestionate nu s-au înregistrat victime şi nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor”, adaugă IGSU.