DISTRIBUIȚI

Nouă cadre medicale, respectiv opt asistente medicale şi un medic rezident, de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, au fost diagnosticate cu COVID-19. Cei nouă sunt asimptomatici, potrivit managerului IRO Iași, Mirela Grosu.

„Marţi, după zilele libere de Rusalii, s-a prezentat la serviciu o asistentă de la blocul operator care avea o stare generală mai proastă, dar care nu avea simptome de COVID-19. La triajul epidemiologic pe care îl facem personalului ea a spus că nu se simte bine, aşa că am trimis-o acasă. Miercuri am chemat-o la testare şi a fost confirmată pozitiv.

S-a făcut ancheta epidemiologică în spital, s-au stabilit contacţii direcţi ai asistentei şi am testat 50 de persoane. Ieri am mai testat 236. Deci în total 286 de persoane. Am depistat nouă persoane, opt asistente medicale şi un medic rezident. În afară de medicul rezident, ceilalţi opt sunt din blocul operator şi sterilizare”, a spus Mireala Grosu.

Conform sursei citate, cele nouă cadre medicale nu ar trebui să fie un risc pentru restul spitalului pentru că ei au un circuit separat de intrare în spital, şi cei de la sterilizare, şi cei de la blocul operator, au vestiar separat. Ei intră în blocul operator şi nu mai ies de acolo decât atunci când li se termină programul.

„Toţi sunt asimptomatici. Probabil contaminarea s-a făcut între intervenţiile chirurgicale, când după câteva ore de stat în sala de operaţii cu tot echipamentul merg într-o încăpere unde mănâncă sau beau un pahar cu apă. Probabil că acolo a avut loc contaminarea. Continuăm cu testarea personalului medical. Ieri s-a închis blocul operator, s-a făcut curăţenie, dezinfecţie, şi astăzi s-a reluat activitatea chirurgicală”, a mai spus managerul IRO Iași.

Potrivit medicului, niciunul dintre cei nouă nu știe dacă a intrat în contact cu o persoană posibil infectată.