La un an după cazul Caracal, o fată de 18 ani din Vişeu de Sus, județul Maramureș, care a fost ucisă de cel cu care locuia, ceruse ajutor de la autorităţi cu doar 11 zile înainte de a fi omorâtă.

Ea trăia de la 13 ani cu suspectul din acest caz. Pe 28 aprilie, ea a depus plângere la poliţie, pentru că fusese ameninţată de bărbat.

Procurorii au închis dosarul pentru că băbatul declarase în instanță că ar urma să se căsătorească. Din partea asociației Anais, avocata Giulia Crișan:

“Autoritățile cu atribuții în Protecția Copilului, de la DGASPC, până la Parchet, nu puteau să permită ca un minor de 13 ani să aibă relații sexuale. Apoi venim la acea mentalitate potrivit căreia a consimțit. Nu știu câți psihologi trebuie să explice că un minor la 13 ani nu își poate exprima un consimțământ liber la un raport sexual.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nici Codul penal, nici Codul de procedură penală, nici legea privind combatarea violenței domestice nu prevăd ca victimele să fie asistate obligatoriu de un avocat. Cel împotriva căruia depun plângere este asistat de un avocat din oficiu.

“În loc să venim în sprijinul acestor victime, punem la dispoziție apărări doar pentru inculpat, dar pe ele nu le apără nimeni. E clar că fata avea la dispoziție calea atacării hotărârii pronunțate de acel judecător.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.