Fără controale la frontierele terestre între România, Bulgaria și Grecia – este propunerea făcută de mai mulți europarlamentari. Aceștia au înaintat o scrisoare deschisă către ministrul imigrației din Grecia. În aceste zile are loc o reuniune informală a ministrilor de Interne la nivel european. Eurodeputații spun că astfel industria turismului va fi avantajată.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Peste 1,3 milioane de români au mers în 2023 în Grecia casă-și petreaca vacanțele, iar în vară – 250 000 au ales plajele din Bulgaria. În fiecare an – în plin sezon estival – se formează cozi la vămile dintre Bulgaria și Grecia.

Ca să avantajeze sectorul tursimului – cei patru europarlamentari, printre care doi români, un grec și un bulgar îi cer ministrului imigrației din Grecia să propună în consiliul informar ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia.

Europarlamentarii spun că aceste controale duc la pierderi uriașe pentru companiile de transport, și dar pentru turiști: costuri mai cu combustibilul și timp pierdut în vămi. Eurodeputații mai spun că măsura ar fi bună și pentru mediu: prin reducerea cantității de dioxid de carbon în regiunile cu vămi. De reținut – este vorba despre o scrisoare deschisă, iar propunerea nici nu ar putea fi luată în calcul.

​Ce este sigur: România va adera la spațiul Schengen cu aeroporturile în luna martie. Este decizia luată în decembrie anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noul terminal al Aeroportulului din Iași, inaugurat astăzi, va deveni cel mai mare din țară după cel de la Otopeni. Când va fi operațional T4 | AUDIO