Oficialii europeni au vorbit despre susținerea statului de drept la Sibiu, la finalul summitului informal al Uniunii Europene.

“Statul de drept e esența activității noastre politice și el se va afla în centrul agendei noastre strategice. Nu poate exista Europa fără stat de drept”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Demnitarul polonez a evitat să facă vreo referire la disputele pe tema justiției din România, dar a spus că respectarea principiilor statului de drept nu este o problemă doar în unele state membre ale Uniunii.

Putem să vorbim de o tendință îngrijorătoare și periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mîinile dumneavoastră.

Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci Guvernele vor ceda și de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menținăm în Europa“, a adăugat Donald Tusk.

La rîndul său, președintele Klaus Iohannis s-a declarat încrezător în rezultatul referendumului pe tema justiției de la 26 mai, data alegerilor europarlamentare.

“Conceptul statului de drept e la baza valorilor UE.

Eu îmi doresc stat de drept.

Avem și unii politicieni care nu își doresc stat de drept în România, dar decizia e la români.

Eu știu care va fi acest răspuns, abia aștept să îl primim“, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a fost întrebat și dacă în viitoarea Comisie Europeană va exista un post dedicat respectării principiilor statului de drept în toate statele membre.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 229