Muncitorii sezonieri sunt cei mai afectaţi de pandemie, spune, la Europa FM, directorul desemnat al Autorităţii Europene a Muncii (ELA), Cosmin Boiangiu.

Atât în ce priveşte repectarea drepturilor cât şi a posibilităţii de a-şi găsi un loc de muncă.

„Mulţi se întâmplă să rămână fără locuri de muncă. Cei mai afectaţi sunt muncitorii sezonieri, de care este nevoie, dar care – prin natura muncii lor – beneficiază, poate, de mai puţine drepturi. Sunt expuşi, sunt mai vulnerabili la tot felul de abuzuri. Va fi o prioritate pentru mine şi pentru Autoritate să ne concentrăm pe drepturile şi situaţia muncitorilor sezonieri, transfrontalieri. Sunt multe domenii afectate: agricultură, turism, transport, în construcţii. ”


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Uniunea Europeană sunt peste 17 milioane de muncitori transfrontalieri, printre care o bună parte sunt români.

Potrivit Eurostat, numai în al doilea trimestru al anului au fost pierdute 5 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană.

Multe dintre ele erau ocupate de tineri – spune Cosmin Boiangiu.

„Am constatat că, în multe state – şi este un lucru îngrijorător – foarte multe locuri de muncă sunt pierdute în rândul tinerilor, dar nu numai.  Prognoza este că, dacă va fi controlată pandemia în următoarele luni , atunci sperăm din nou, la nivel european, să avem parte de o relansare economică, care va însemna şi reluarea angajărilor şi a ocupării forţei de muncă. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul integral, realizat de Liliana Nicolae:

Cosmin Boiangiu, diplomat de carieră, a obţinut, recent, postul de director executiv al Autorității Europene în domeniul Muncii.

E o funcţie pentru care diplomatul român a concurat cu mai mulţi candidaţi din Spania, Finlanda și Polonia.

Au fost 4 runde de vot, iar Cosmin Boiangiu a câștigat cu 25 de voturi la 4.

În ultimii ani, Cosmin Boiangiu a fost adjunctul reprezentantului permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, iar înainte de asta – ambasador în Slovenia, între 2012-2016.

Anterior, director al Organizaţiei Naţiunilor Unite. În 2008 – purtător de cuvânt și director pentru informații și presă al Ministerului de Externe al României.

A avut un rol important în negocierile pentru aderarea României la NATO, în 2002, dar şi la la succesul Președinției României a Consiliului UE.

Autoritatea Europeană a Muncii este cea mai nouă instituţie a Uniunii Europene, a fost înfiinţată anul trecut, iar Cosmin Boiangiu este primul director al ei.

Autoritatea Europeană a Muncii are sediul la Bratislava.

Printre atribuții: ar trebui să-i ajute pe muncitorii transfrontalieri să-și cunoască mai bine drepturile și obligațiile, va facilita inspecții comune în statele membre pentru a combate munca la negru.