Regimul de la Teheran scandalizează și lumea sportivă. Conducerea Iranului a amenințat familiile fotbaliștilor de la națională cu închisoarea şi tortura dacă nu au un comportament adecvat, după ce jucătorii naționalei au refuzat să cânte imnul Iranului la primul meci de la Cupa Mondială din Qatar.

Urmează un meci cu măsuri sporite de securitate, Statele Unite-Iran, iar organizatorii se tem că rivalitatea istorică va duce la tensiuni și în public.

Iranul întâlnește marți seară, de la ora 21.00, echipa Statelor Unite, pe fondul unui nou scandal. Într-o prezentare a partidei, Federația americană a eliminat de pe drapelul Iranian însemnele islamice, fapt care a dus la o plângere făcută de Federația Iraniană la FIFA.

Cele două părți au înterupt relațiile diplomatice din 1980.

Pe de altă parte, regimul de la Teheran a trecut la amenințări după ce jucătorii iranieni au refuzat să cânte imnul naţional în meciul disputat cu Anglia pe 21 noiembrie, partidă pierdută de Iran cu 2 la 6.

Potrivit CNN, fotbaliştii au fost convocați la discuții cu membri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, trupele de elită ale regimului islamic.

Li s-a transmis că familiile lor se vor confrunta cu „violenţa şi tortura” dacă încă o dată vor refuza să cânte imnul național sau dacă vor lansa vreo acțiune de protest la adresa regimului de la Teheran.

CNN citează o sursă implicată în securitatea meciurilor de la Mondial.

În Iran, au loc proteste de amploare după uciderea tinerei Mahsei Amini în septembrie. Între 300 și 400 de oameni au fost uciși până acum în urma represiunilor, potrivit estimărilor făcute de organizații neguvernamentale. Și inclusiv pe stadion au loc tensiuni între fanii pro-guvernamentali și cei care susțin protestele.

CNN notează că jucătorilor iranieni li s-au promis inițial diverse recompense, inclusiv autoturisme, dar s-a ajuns la amenințări asupra lor și a familiilor.

După aceste presiuni, jucătorii au intonat imnul înainte de meciul cu Țara Galilor de vineri, partidă câștigată de iranieni cu 2-0.

Foto: Shutterstock

Citește și: David Popovici, desemnat cel mai bun înotător al anului 2022 de revista Swimming World Magazine