Jurnaliștii Mircea Meșter și Cătălin Tolontan au discutat astăzi, la emisiunea România în direct, care sunt motivele pentru care Simona Halep a fost suspendată din activitatea competițională pentru următorii patru ani. 

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat pedeapsa ca urmare a unor încălcări ale programului anti-doping.  Dublă campioană de Grand Slam, Halep a fost acuzată de două încălcări separate ale programului anti-doping în tenis.

Prima se referea la rezultatul testării pentru o substanță interzisă la US Open în 2022, roxadustat. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

Ce reprezintă acest pașaport? Iată explicațiile jurnaliștilor Mircea Meșter și Cătălin Tolontan:

”Este o colecție de analize de sânge pe care sportivul le oferă acestor autorități din tenis pe o perioadă mai lungă, perioada unui an, să spunem perioada anului 2022. În cazul Simonei vorbim de 51 de astfel de analize care au fost analizate în acest caz” – spune jurnalistul Mircea Meșter.

”Regula spune că după ce sportivul este depistat, pentru a configura fără erori majore pașaportul biologic, tu îi faci în continuare analize când el nu mai ia nimic” – explică și jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Mircea Meșter spune că ITIA nu arată cu certitudine că neregularitățile din pașaportul biologic al Simonei Halep nu arată cu certitudine că sportiva s-a dopat, ci arată suspiciunea de dopaj în cazul ei.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

Citește și: Daniel Dobre: Simona Halep a avut totdeauna o frică să nu facă ceva greșit. Nu există ca Simona să ia ceva fără ca acel ceva să fie super analizat