Bacșișul oferit de clienți în baruri și restaurante va putea fi între 0% și 15% din valoarea consumației, prevede proiectul aprobat de senatori.

Cu alte cuvinte, bacșișul nu va fi obligatoriu, el este definit ca fiind „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate’’.

Bacșișul trebuie trecut neapărat pe bonul fiscal, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru livrările la domiciliu.

Înainte de a trece bacșișul pe bon, operatorul economic trebuie să îi aducă clientului o notă de plată care conține rubrici unde consumatorul poate alege nivelul bacșișului pe care dorește să îl ofere.

Patronii vor fi obligați să acorde sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, pe baza unui regulament intern. În plus, bacșișul trebuie înregistrat în contabilitate. Pentru orice angajat, sumele provenite din bacşiş sunt considerate ca venituri din alte surse.

Proiectul privind impozitarea bacșișului a fost inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și urmează să primească votul final în ședința de plen a Camerei Deputaților.