Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că nu are nici o emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său.

Consiliul de Studiere a Arhivelor Securității a intervenit în urma relatărilor de presă potrivit cărora Augustin Lazăr ar fi refuzat în anii ’80 să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip.

Procurorul general a spus că nu este ofițer al fostei Securități.

De asemenea, el a adăugat că nu a instrumentat dosare penale vizînd fapte împotriva regimului comunist.

Mapa mea e la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.red.), poate fi văzută, verificată și se vede că Revoluția m-a prins ca procuror care se ocupa de infracțiuni comise cu violență.

Nu am instrumentat dosare penale vizînd fapte împotriva regimului comunist. Cineva care face o minimă verificare constată că [aceste fapte] erau făcute în justiția militară. Și-a pus cineva această întrebare“?

Potrivit portalului online dela0.ro în 1985 și 1986 procurorul Augustin Lazăr a susținut cu propria semnătură ținerea în spatele gratiilor a cel puțin unui dizident încarcerat de regimul comunist la Aiud.

Actualul procuror general prezidase comisia de liberări condiționate de la Penitenciarul Aiud.

Atribuția acelei comisii nu era să dispună punerea în libertate a acelor condamnați. Comisia verifica doar criteriile tehnice.

Aceste atacuri la adresa mea sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general“, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a lăsat de înțeles că nu-și va da demisia și nici nu-și va retrage candidatura pentru un al doilea mandat, pe motiv că aceste lucruri nu ar fi în interesul societății.

El a adăugat că nu reprezintă interesele politice ale celor care vor să “manevreze”.