Administraţia Naţională Apele Române a anunţat, vineri, că digul situat în aval de localitatea Lugoj s-a rupt şi a fost atins nivelul maxim al viiturii. Nivelul apei a depăşit cu 1,5 metri cota de pericol, fiind depăşit cu 13 centimetri nivelul istoric înregistrat în 2005. Ministrul Marcel Vela este la faţa locului.

”Pe râul Timiş, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul staţiei hidrometrice Lugoj, fiind depăşită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depăşit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere”, potrivit unui comunicat.

În cursul dimineţii, nivelul râului Timiş a depăşit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj.

”În acest condiţii, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breşe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanţă de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localităţi. Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj”, adaugă administrația.

Apele Române anunţă că nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.

”Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale şi utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniş şi Nădrag) pe sectorul Şag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenţie asigură tranzitarea în condiţii de siguranţă a viiturii formate pe râul Timiş”, conchide conducere Apele Române.

Directorul Ervin Molnar şi ministrul Marcel Vela sunt la faţa locului.