Vama Siret a fost deblocată în această noapte de fermieri. Se încheie astfel un protest care a demarat luni la amiază și care a paralizat traficul de mașini grele între România și Ucraina ducând la formarea unor cozi uriașe, atât de o parte, cât și de alta a frontierei.

După mai multe rânduri de discuții între jandarmi și fermieri, cei din urmă au acceptat să ridice tractoarele și utilajele agricole care erau parcate pe trei din cele patru benzi de mers ale drumului european E 85, în apropiere frontierei cu Ucraina.

Autoritățile vamale au reînceput astfel procesarea tirurilor, iar activitatea a revenit la normal. Totuși, vor trece câteva zile bune până când vor dispărea cozile care s-au format săptămâna aceasta.

Dacă în România era vorba de o coadă de circa 13 kilometri, în Ucraina așteptau să intre în vamă peste 1.100 de mașini de mare tonaj.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vama Siret a fost blocată de protestele fermierilor la începutul săptămânii

Fermierii din Suceava și Botoșani au blocat Vama Siret luni la amiază, iar până miercuri dimineață au permis doar tranzitul mașinilor care transportau persoane. Un protest al șoferilor de tir ucraineni de marți după amiază a dus la o serie de concesii. S-a permis astfel trecerea spre Ucraina a unui număr de 10 tiruri pe oră, cifră care a crescut la 15 în cursul zilei de vineri.

Tot vineri, s-a permis și intrarea în țară a unui număr de trei tiruri din Ucraina, dar care nu erau încărcate cu cereale. Între timp, toate aceste restricții au fost ridicate, iar fermierii au părăsit zona.

Foto: Alexandru Neagu

Citește și: Iancu Guda, despre fermieri: Când au servicii cu perioade bune, distribuie dividende. Când sunt probleme au pretenția să vină statul să-i salveze / Nu avem infrastructură de irigații | VIDEO