Șeful Inspecției Judiciare Lucian Netejoru a anunțat un control la Tribunalul Mehedinţi, pentru a verifica modul în care au fost admise eliberările condiţionate.

Verificările sunt făcute după cazul condamnatului pe viaţă Ion Turnagiu, care a fost eliberat condiţionat şi, recent, a incendiat o fată.

“Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie, fără discuţii şi fără alte interpretări. Măsurile însă trebuie luate după o analiză temeinică. Nu putem să luăm astfel de decizii emoţional. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm prea mult pe gânduri şi să nu intervenim când există elemente suficiente care să contureze o anumită situaţie de fapt.

Ceea ce pot să vă spun este că, din informaţiile pe care le avem în acest moment, în perioada 2017-2020, Tribunalul Mehedinţi a soluţionat 17 contestaţii împotriva unor sentinţe de respingere a cererilor de liberare condiţionată formulate de două persoane condamnate pe viaţă, iar din acestea au fost admise două”, spune Netejoru pentru Mediafax.

Având în vedere neliniştea creată în rândul opiniei publice de această tragedie şi, într-un context mai larg, de situaţia liberărilor condiţionate, impune abandonarea unei abordări de tip statistic. Ca atare, am luat decizia declanşării unui control la Tribunalul Mehedinţi pe această temă.

Vom verifica, practic toate cazurile în care persoanele condamnate pentru infracţiuni grave contra vieţii persoanei au fost liberate condiţionat. La finalizarea controlului, o să avem concluzii clare pe care le vom prezenta Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai adăugat șeful Inspecției Judiciare.