45% din vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficienţe tehnice majore sau periculoase, arată datele Registrului Auto Român. În zona BucureştiIlfov, inspectorii RAR au verificat în 2022 aproape 5.000 de autovehicule. Peste trei sferturi aveau probleme tehnice, 1.200 prezentau pericol iminent de accident, iar 5% aveau ITP fals, expirat sau anulat.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La nivelul întregii țări, inspectorii RAR au depistat anul trecut în trafic peste 5.200 de vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete.
Toate acestea prezentau pericol iminent de accident. Aproximativ 3 procente dintre mașinile controlate aveau ITP fals, expirat sau anulat.

27% aveau probleme la instalaţia de iluminare-semnalizare, una din 5 la emisiile poluante, 13% la punţi, jante, anvelope şi suspensie.

În 2022, în urma controalelor desfăşurate de inspectorii RAR şi Poliţia Rutieră, au fost aplicate 25.700 de amenzi, au fost retrase aproape 22.000 de certificate de înmatriculare, peste 400 de ITP-uri au fost anulate, iar 260 de vehicule au fost oprite de la circulatie.

În București –Ilfov s-au dat peste 3500 de amenzi şi au fost retrase 3.200 de certificate de înmatriculare.

Registrul Auto Român precizează că echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule despre care bănuiesc că ar putea avea defecţiuni. Prin urmare, rezultatele controalelor nu reflectă starea generală a parcului auto din România.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA