Parlamentarii pregătesc noi reguli pentru radarele poliției. Polițiștii rutieri să nu mai stea la pândă, mașinile cu radar să fie inscripționate și oprite în locuri vizibile pentru șoferi, iar poliţiştii trebuie să poarte uniformele de muncă.

Potrivit proiectului, radarele pot fi instalate pe mașini de poliție staţionate sau aflate în mişcare. Șoferii prinși că depășesc viteza legală ar urma să primească amenda direct de la poliţistul rutier.

Scapi însă de amendă, dacă radarele nu sunt poziționate vizibil, iar mașina pe care sunt puse nu are însemnele distinctive ale Poliției Rutiere, mai prevede proiectul.

Guvernul nu agreaza o astfel de inițiativă, a spus comisarul-şef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la ședința Comisiei de industrii și servicii a Camerei Deputaților:

“Este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori”.

La rândul său, unul dintre inițiatori, deputatul Lucian-Florin Puşcăşu a explicat că „Poliţia Rutieră nu trebuie să aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea. Toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee”.

Vânătoarea de vitezomani în trafic aduce venituri la buget, spune deputatul UDMR Bende Sandor, însă „noi ce dorim? Să avem cât mai mulţi contraveninenţi sau să se circule în limitele vitezei legale?”.

Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat, a fost iniţiat de mai mulți deputaţi din toate grupurile parlamentare.

Acum a primit aviz favorabil și în Comisia de industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Citește și: Surse: Procurorii DNA au descins la IGPR și la sediul companiei de la care Poliția Română a cumpărat echipamente neconforme. Bastoanele cu electroșocuri, „chinezării” | AUDIO