Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a dat în judecată statul român și cere despăgubiri de 10,5 milioane de euro, după ce dosarul său a fost rejudecat, iar el a fost achitat.

Pentru suferinţa şi umilinţa la care ar fi fost supus în cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese pentru fapte de corupţie, primarul Mircia Gutău a cerut 10 milioane de euro daune morale şi 500.000 de euro daune materiale.

Pentru Europa Fm, Mircia Gutău a declarat că daunele materiale solicitate reprezintă suma cheltuită cu avocaţii, dar şi salariul de primar pe care l-ar fi încasat cât a stat în închisoare.

Intenţionează să facă plângere penală împotriva judecătorilor şi procurorilor care l-au anchetat şi condamnat considerând că au acţionat cu rea credinţă.

Acuzat de luare de mită în 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. S-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care decis în 2016 că edilul nu a avut parte de un proces echitabil.

Dosarul s-a rejudecat şi a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mircia Gutău a fost ales de trei ori primar, al doilea mandat l-a câştigat din primul tur când era acuzat fapte de corupţie.

Procesul se judecă de Tribunalul Vâlcea.