În Portugalia, Parchetul a deschis o anchetă contra selecţionerului Fernando Santos şi a Federaţiei portugheze de Fotbal, pentru o posibilă fraudă fiscală. Procurorii vor cerceta sistemul utilizat de Santos pentru a-si primi salariul, adică prin firma personală.

Selecţioner al Portugaliei din 2014, Fernando Santos a condus reprezentativa acestei țări spre triumf la EURO 2016 în Franţa şi în Liga Naţiunilor în 2019, aducând primele trofee majore ale acestei selecţionate.

Dar salariul său, precum și al altor oameni din staff-ul tehnic, i-a fost plătit prin firma personală, Femacos. Federația vira banii către Femacos, iar aceasta era cea care îi distribuia către selecționer şi staff.

Acum în vârstă de 67 ani, Santos a intrat în colimatorul procurorilor anul trecut, când Fiscul portughez a pornit ancheta considerând că el a apelat la această formulă pentru a se sustrage de la plata mai multor impozite.

Anchetatorii au bănuit că firma este fictivă şi au descoperit că Santos a declarat un salariu echivalent cu 70.000 de euro pe an, deşi primise 10 milioane de la Federație.

Din acest motiv, Trezoreria a cerut antrenorului plata a 4,5 milioane de euro, taxe restante.

Datoria a fost plătită, dar Santos a contestat decizia, respinsă luna trecuta de Centrul de Arbitraj Administrativ.

Acest organism a stabilit că Fernando Santos trebuie să plătească impozit pe venit pentru remuneraţia individuală în calitate de selecţioner şi nu impozitul pe profit prin firma respectivă.

Foto: Shutterstock

Citește și: Campionatul Naţional de Înot în bazin scurt: David Popovici, medaliat cu aur la 100 m liber