Posesorii de carnet categoria B pot să conducă și motociclete de 125 de centimetri cubi – dacă au minimum 24 de ani împliniţi, dețin un permis de conducere de cel puțin 2 ani și efectuează 10 ore de pregătire practică. CCR a respins astăzi sesizarea președintelui Iohannis în acest caz, după ce anul trecut, șeful statului solicitase reexaminarea actului normativ.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Posesorii de permis cat B pot conduce și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1, dacă au o experiență de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B.

Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, constatând că legea privind circulația pe drumurile publice este constituțională în raport cu criticile formulate.

În iulie 2023, Klaus Iohannis ceruse reexaminarea acesteia, acuzând, printre altele, neclaritatea ei în ceea ce privește modul în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică – dacă dovada trebuie deținută fizic și prezentată, în cazul unui control, alături de permisul de conducere.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegerile prezidențiale se desfășoară în septembrie. CCR a respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei în legătura cu legea pentru devansarea | AUDIO