Se împlinește o lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19, un tânăr de 25 de ani din judeţul Gorj, care a intrat în contact cu un italian infectat.

Între timp, pacientul s-a vindecat, dar numărul cazurilor de COVID-19 s-a apropie de o mie la nivel național.

În ultima săptămână, în ţara noastră au fost confirmate şi primele decese. În câteva zile au ajuns la 17. Acestui bilanţ i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate, unul în Franţa şi şapte în Italia.

Jumătate dintre decesele înregistrate în ţara noastră au legătură cu Spitalul Judeţean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare. Acolo, peste 100 de cadre medicale sunt infectate sau suspecte de coronavirus, iar managerul a fost suspendat din funcţie în urma anchetei desfăşurate de Ministerul Sănătăţii.

Dacă la început persoanele infectate erau români întorşi din Italia, pe parcurs s-au înmulţit cazurile comunitare. Şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu coronavirus a crescut. Autorităţile spun că 10% din total îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.

În Bucureşti, primul caz de COVID-19 a fost diagnosticat în 7 martie, fiind vorba despre un bărbat de 40 de ani care a venit de la Roma.

La 20 de zile de la primul caz de coronavirus în România, în 16 martie, președintele a decretat starea de urgenţă, fiind impuse restricţii de circulaţie. S-au închis localuri publice, au fost suspendate curse aeriene şi s-au interzis competiţiile sportive.

Pe 24 martie, prin Ordonanţa militară 3, circulaţia tuturor persoanelor a fost restricţionată drastic.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau, miercuri, 6.016 de persoane. Alte 96.055 de persoane erau izolate la domiciliu, sub monitorizare medicală.

  • Săptămâna 1: 181 de persoane în carantină – 10.094 de persoane în izolare
  • Săptămâna 2: 107 de persoane în caratină – 11.505 de persoane în izolare
  • Săptămâna 3: 3.510 de persoane în carantină – 26.545 de persoane în izolare
  • Săptămâna 4: 6.016 de persoane în carantină – 96.055 de persoane în izolare (Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)

O creştere a numărului de cazuri de coronavirus în România a avut loc odată cu numărul de teste realizate:

  • Săptămâna 1: 657 teste
  • Săptămâna 2 -1.179 teste
  • Săptămâna 3 – 4.670 teste
  • Săptămâna 4 – 14.466 teste (Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)

Miercuri seară, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că, în curând, se vor face teste pentru depistarea coronavirusului întregii populaţii a Bucureștiului, în cadrul unui proiect-pilot. Joi, acesta a demisionat din funcție.

Conform celei mai recente statistici, 86 de persoane au fost declarate vindecate şi externate. 53 la Timişoara, 23 la Bucureşti, 6 la Craiova, 2 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi.