Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.

Bilanțul epidemic a urcat la 14.107 de cazuri în România. S-au vindecat 5.788 de pacienți.

Numărul deceselor a ajuns la 864, în creștere cu 23 de cazuri mortale.

La ATI, în acest moment, sunt internați 244 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.545 de persoane. Alte 20.634 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 217.139 de teste.

Premierul declară că măsurile şi restricţiile care vor continua după data de 15 mai, când va expira actuala stare de urgență, sunt necesare pentru a limita răpândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Potrivit lui Ludovic Orban, starea de alertă va permite adoptarea unor măsuri de protejare a populației. Șeful executivului se arată convins că românii vor respecta restricţiile.

Între timp, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că ordonanța care a majorat amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare încalcă legea fundamentală.

“Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români, peste 98%, care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil și a contrbuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului”, a declarat premierul Ludovic Orban. ”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a adăugat șeful executivului.

“Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor!”, a susținut, într-un mesaj online, liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, declară Gabriela Scutea. “Probabil, cetățenii vor contesta sancțiunile pentru că ele sunt într-un cuantum mai ridicat decât alte amenzi și vă dați seama că pentru fiecare om o sumă de 2.000 de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”, a adăugat procurorul.

Instanțele se redeschid la 15 mai. Audierile vor avea loc, pe cât posibil, prin videoconferință.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

În interviul acordat Europa FM, procurorul general Gabriela Scutea a anunțat că 9 dosare au fost deja trimise în judecată. 63 au fost clasate.

Ministrul Finanțelor admite că economia va avea o contracţie puternică anul acesta, dar revenirea va începe din trimestrul al treilea.

“Sunt optimist, dar raţional şi moderat. Economia, da, trece printr-o perioadă dificilă. Anul acesta vom avea o contracţie a economiei, dar revenirea va fi la fel de puternică şi va începe din trimestrul trei anul acesta. (…) Toată lumea vede o revenire în V a României. Problema este alta: cu cât cade economia. Eu vă spun că în primul trimestru cred că România va fi singura din Europa sau printre puţinele care va arăta rezultate foarte bune. Avem consumul pe martie, creşte cu 8%, în comerţul cu amănuntul”, a spus Florin Cîțu, la B1 TV.

Șeful Finanțelor se arată sceptic în privința estimările Comisiei Europene, care susţine că previziunile de scădere cu 6% a economiei, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an.

Premierul a declarat că guvernul va continua să plătească şomaj tehnic, după data de 1 iunie, doar acelor operatori economici care activează în domenii în care vor mai exista restricţii impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Partidul Social Democrat a depus, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului de Finanţe. “Florin Cîțu este mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul și mai letal decât maladia COVID-19, pentru că a distrus, aproape în totalitate, economia națională”, a spus senatorul Ștefan Radu Oprea.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a început o cercetare după ce cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Jiu, au plimbat o pacientă infectată cu SARS-CoV-2 prin mai multe secţii.

Focarul de la Suceava se reduce, potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică. Numeroase teste, efectuate în ultimele zile, au fost negative.

O anchetă epidemiologică a fost începută la Mănăstirea Putna. Un călugăr a fost internat în stare foarte gravă la SJU Suceava , direct în secția de Terapie Intensivă.

Un agent al Poliţiei Judeţene Tulcea a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Angajatul nu desfăşura activităţi operative în teren. A fost începută o anchetă epidemiologică.

Polițiștii din Argeș au făcut patru percheziții la sediul și punctul de lucru al unei firme și la domiciliile a două persoane din Mioveni, bănuite de fals, uz de fals și folosirea unor acte comerciale falsificate la autoritatea vamală pentru importul unor izolete.

Pe litoral, va fi un sezon estival altfel, spun operatorii din turism. Deschiderea oficială a fost amânată din cauza restricțiilor impuse prin starea de urgență.

Asociația Română de Analiză Tranzacțională a lansat un serviciu telefonic gratuit destinat tuturor acelora pentru care autoizolarea a generat sentimente de anxietate, teamă și chiar frică. Convorbirile sunt configurate sub forma unor conversații de 20 minute cu un specialist.

Protecția Civilă italiană a raportat alte 369 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Totalul cazurilor mortale de COVID-19, pneumonia cauzată de noul coronavirus, a ajuns la 29.684 în Peninsulă.  Totalul pacienților vindecaţi a urcat la 93.245, în creștere 8.014 în ultimele 24 de ore.

Preşedintele american a estimat că actuala criză sanitară este “mai gravă” decât Pearl Harbor sau decât atacurile de la World Trade Center. SUA au depăşit pragul de 70.000 de decese din cauza noului coronavirus. Previziunile, bazate pe modele epidemiologice, indică 100.000 de cazuri mortale până în luna iunie.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că fotbalul german va putea fi reluat după jumătatea lunii mai. Data primelor partide din Bundesliga va fi stabilită între 15 şi 22 mai.

Jucătorii echipei catalane FC Barcelona s-au întors astăzi în bazele sportive ale clubului, unde au fost testați pentru noul coronavirus. După aflarea rezultatelor, se vor relua antrenamentele gradual.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu