Sportivii din Rusia şi Belarus, admişi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere, din 26 iulie. Așa a decis Comitetul Internaţional Olimpic. Aceasta a fost ultima decizie majoră aşteptată din partea forului olimpic, după doi ani de controverse legate de invazia rusă din Ucraina: interzişi mai întâi în sportul mondial, ruşii şi belaruşii au fost admişi la Jocuri anul trecut, sub condiţii stricte.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Întrucât vor participa „cu titlu individual” la Olimpiada franceză, sportivii din Federația Rusă și Belarus nu se vor alătura delegaţiilor naţionale în timpul ceremoniei, care va înlocui pentru prima dată celebra defilare pe stadion a delegaţiilor olimpice cu o paradă de barje pe Sena.

Aceştia vor avea, totuşi, „posibilitatea de a fi parte la eveniment”, a declarat directorul Solidarităţii Olimpice din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, fără alte detalii suplimentare.

A fost aprobat și un drapel dedicat ruşilor şi belaruşilor care vor concura ca neutri, dar şi o scurtă compoziţie muzicală fără cuvinte, care le va ţine loc de imn în cazul câştigării unui titlu olimpic.

Fără simbolurile naţionale, sportivii din cele două ţări ar urma să ia parte în număr redus la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară: doar 12 ruşi şi 7 sperotivi din Belarus s-au calificat până acum la competiţia din capitala Franţei, din cele 6.000 de locuri deja alocate.

Primii sportivi olimpici sub drapel neutru – un sistem creat pentru sârbii şi muntenegrenii afectaţi de sancţiuni internaţionale după evenimentele din fosta Iugoslavie – nu au defilat la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, amintește Comitetul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Simona Halep, după eliminarea din primul tur de la Miami Open: „Nivelul tenisului meu a fost foarte bun, probabil că a surprins multă lume” | VIDEO