Prezent la bilanțul de activitate al Ministerul Afacerilor Interne, pentru anul trecut, președintele Klaus Iohannis a criticat activitatea managerială a MAI, din ultimii ani, el făcând referire la modul în care s-a acționat în cazul „Caracal” și la evenimentele din 10 augst 2018.

„Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a depus eforturi însemnate, pe care le salut, și pentru prevenirea și combaterea fenomenului migrației ilegale, pentru securizarea frontierelor de stat și a frontierei comune a Uniunii Europene, precum și pentru managementul situațiilor de urgență. Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018”, a spus Klaus Iohannis, la eveniment.

Șeful statului a subliniat că MAI are „are obligația să își facă o autoevaluare profundă”, pentru a identifica factorii care au dus la crimele din Caracal și la evenimentele violente din Piața Victoriei.

De altfel, critici la adresa vechii administrații a Ministerului de Interne a adus și actualul ministru, Marcel Vela, făcând referire la protestele din 10 augus

„Așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, una dintre primele măsuri luate în calitate de ministru al afacerilor itnerne a fost să cer desecretizarea raportului cu privire la intervenția din 10 august 2018, precum și a comunicațiilor de pe stațiile de emisie-recepție. Românii au dreptul să știe ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Odată ce procurorii vor finaliza rechizitoriul, vom ști cu toții cine este de vină pentru violențe de atunci, cine trebuie să plătească pentru victimele din 10 august 2018. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Indiferent de rezultatele obținute, anii 2018 și 2019 au fost anii în care nivelul de încredere al populației în Poliție, în Jandarmerie, în Minister a scăzut dramatic după intervenția din 10 august și după tragedia de la Caracal”, a spus Vela.

Astăzi, la sediul MAI, a fost prezentat bilanțul de activitate al instituției pentru anul 2019.