A fost greva de avertisment pe calea ferata în această dimineață. Aproape 270 de trenuri nu au circulat timp de două ore, între 7 și 9 – iar acum au intarzieri de cateva ore. Sindicaliștii  sunt nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și acuză statul ca nu investește în modernizarea trenurilor și a căilor ferate.

În Gara de Nord din București, călătorii au aflat de greva angajaților CFR odată cu anunțul ce răsuna în difuzoare. Iar în gara mare din Arad, călătorii s-au plâns de întârzierile cauzate de grevă.

”Am luat taxi să prindem trenul, ne strică programările. Cine ne despăgubește?” întreabă o femeie care aștepta un tren în gara din Arad. ”E grevă în fiecare zi, că trenurile întârzie în fiecare zi”, continuă ea.

Zeci de tineri din Galați și din localitatea tulceană Luncavița care mergeau la un festival în Sibiu au profitat de pauza de două ore pentru un mic concert în stația Barboși din Galați, unde staționat trenul pe durata grevei.

Sute de trenuri, inclusiv private au înregistrat întârzieri de până la două ore. Călătorii își pot recupera banii dați pe bilete, spune Viorel Istrate, secretar general al Federației Feroviare Mișcare Comercial. Acesta a vorbit și despre nemulțumirile celor 17.000 de angajați ai CFR care au intrat în grevă de avertisment.

 


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Haosul de astăzi este incomparabil mai mic față de haosul creat de lipsa investițiilor feroviare și în materialul rulant”, a declarat Viorel Istrate.

Protestatarii avertizează că va urma greva generală dacă Guvernul nu rezolvă problemele semnalate. Sindicaliștii CFR spun că vor avea o întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu săptămâna viitoare.

Foto: Ghiulfer Predescu

Autori: Ghiulfer Predescu, Ciprian Boițiu, Emanuela Turcu