DISTRIBUIȚI

Cercetătorii au descoperit în zona Castrului Roman de lângă Galați construcții de apărare, locuințe și obiecte de valoare, datând de la începutul erei noastre. Toate descoperirile arheologice vor fi expuse într-un muzeu care se construiește în interiorul castrului.

Arheologii au descoperit pe șantierul de la Tirighina-Barboși o clădire unică în estul Europei. Este vorba despre un turn cu opt laturi, care avea rolul de pază și observație în zona aflată pe malurile Siretului și Dunării.

Pe teritoriul fostului Castru Roman au mai fost descoperite câteva locuințe din secolul al II-lea al erei noastre și numeroase obiecte de lux, bani și podoabe, care au aparținut locuitorilor zonei.

Cercetările se desfășoară în cadrul unui proiect derulat de autoritățile locale și finanțat cu fonduri europene. După finalizarea cercetării arheologice, Castrul Roman de la Tirighina va fi pus în valoare pentru a fi inclus în circuitul turistic. Situl arheologic adăpostește un castru roman construit, în urmă cu 1.800 ani, peste o veche așezare dacică.

Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de patrimoniu de importanță națională din județul Galați, situl fiind așezat peste o rezervație paleontologică din fosile de moluște vechi de 400.000 de ani.

Sursa foto: Primăria Galați